poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Wszystko o skrętkach betelu. Czyli żucie w Birmie bez tajemnic.

Betel w Birmie jest tak ważny, jak ser dla Francji lub picie herbaty w Wielkiej Brytanii. Dla wielu mieszkańców dzień będzie niekompletny, bez żucia soczystej paczki betelu
Podczas podróży po Birmie zobaczysz małe stojaki na każdym rynku, wiosce i mieście, które sprzedają surowce betelu. Rozłożone surowce, które się pakuje w liść, po czym zawija starannie nazywa się potocznie „skretką” Głównym surowcem „skretki" są Orzechy Betelowe a konkretnie nasionami palmowego areca. Używka, czyli orzeszki ziemne, zawinięte są w betelowy liść winorośli z dodatkiem wapna tytoniu i innymi składnikami dodanymi według preferencji użytkownika.

Betel w Birmie jest używany przez tysiące lat. Krąży na jego temat wiele legend oraz powszechna opinia, że jest dobry w leczeniu przewlekłego oddechu i pozbycia się pasożytów jelitowych. Wielu konsumentów betelu zwraca jednak uwagę, że żucie skrętki ich pobudzająca jakość pomaga im zachować ostrożność, więc jest bardzo popularny wśród zawodowych kierowców autobusów, taksówek i samochodów dostawczych.
Jak się wykonuje „skrętkę betelu ? ”

Kiedy byłem w Birmę, postanowiłem zobaczyć, jak wykonuje się taką skrętke. Więc zatrzymałem się w jednym ze stoisk na lokalnym targu i poprosiliśem, aby sprzedawca przygotował mi jeden z zestawów. Zestaw dostałem za darmo, ponieważ sprzedawca chciał zobaczyć żującego obcokrajowca.
1. Najpierw pokrył liść wapnem, który nie pochodzi z owoców, ale z wodorotlenku wapnia. Używa się go, aby uwolnić stymulanty z nasienia.
2. Po pokrywaniu liścia wapnem dodany został sfermentowany w winie ryżowym tytoń. Była też możliwość dodania niektórych nasion kardamonu, suszonych kokosu i mleka kokosowego, a także suszonego mango.
3. Potem sprzedawca złożył mieszaninę i zawinął ją w liść betelu. Mieszankę taką umieszcza się między dziąsłem a policzkiem, a następnie przeżuwa ją przez minutę do 2 godzin.
Jaki jest smak skrętki?

Początkowo smak jest nieco kwaśno-trawiasty z odrobiną posmaku słodkiego lekarstwa. Żucie orzechu sprawia wrażenie żucia drewna. Po kilku minutach ma się czucie drętwienia szczęki. Skutkiem ubocznym jest przypływ śliny i częste plucie czerwonym sokiem. Składniki mieszanki tworzą reakcję chemiczną, która zmienia się w ślinę w ciemno-czerwoną barwę.

Jaka jest cena?

Przez ostania niezbyt przychylną pogodę, cena surowca betelu znacznie poszła do góry. Tegoroczne upały wywołała spustoszenie w gospodarstwach liści betelu, następnie gwałtowne burze osłabiły pozostałe uprawy. " Straciliśmy ogromną ilość liści betelu i nic nie mogliśmy zrobić" - powiedział Kyi Lwin, 42-letni uprawca betel.

Jasnozielone liście bety, tak duże, jak palmy dorosłe, kosztowały zwykle od 1,80 do 2,50 USD
za kilogram. Ale z powodu niedoboru cena wzrosła prawie czterokrotnie do 11 000 kyat lub 9 USD (Dh33) za kilogram. To tyle, codzienne zarobki pracownika budowlanego.

"To się stało dopiero w tym roku", powiedział Myo Lin Tun, sprzedawca na rynku hurtowym Thirimingalar Rangunie. 25-letni pracownik budowlany Phyo They Paing narzeka, że dostaje teraz tylko połowę zwykłego betelu co rok temu
"Kiedyś otrzymałem cztery zestawy za 100 kyatów i byłem z tego zadowolony", mówi. "Ale teraz mam dwa i jestem bardzo rozczarowany tym".

Czy żucie betelu jest zdrowe?

Niedawne badanie Ministerstwa Zdrowia i Światowej Organizacji Zdrowia wykazało, że 62 proc. Mężczyzn i 24 proc. Kobiet w Birmie używają wyrobów takich jak betel. Żucie skrętek betelu przyczynia się poważnie ryzyka raka jamy ustnej. W zeszłym miesiącu rząd wydał nakaz nakazujący wszystkim pracownikom, aby nie żuli betelu w godzinach urzędowania.
.
Gdzie uprawia się betel?

„Dawniej palmy betelu rosły w całej Birmie, ale najlepsze orzechy betelowe pochodzą z południowego regionu Tanintharyi”- powiedziała Daw Hla Hla, 44 lat, pracownik hurtowni w Rangunie. Pozostałe sklepy wymieniają Mieyk and Dawei jako miejsca gdzie uprawia się ich zdaniem najlepszy betel. Jednak ze względu na największą ilość nie uprawy betelu, ale jego sklepów oraz konsumentów, powszechnie za „serce betelu” uważa się miejscowość Jankin,

Skrętka jest uprawiana przez cały rok i może być przechowywana przez wiele lat, ale po przywiezieniu go do  Rangunu jest namaczana w wodzie przez 24 godziny. Potem trzeba to wykorzystać w ciągu czterech dni.

Prosimy zobaczyć naszą stronę www.birmawycieczki   lub o maila na adres birmawycieczki@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz